Diari de Girona Portada
en
PDF
  OPINIO DIMECRES, 27 DE JUNY DE 2007 Edició digital n. 2734
 Seccions
  Portada
  Girona
  Comarques
  Opinió
  Economia
  Catalunya
  Espanya Internacional
  Esports
  Cultura
  Fets i Gent
  Comunicació
  Actual
  Humor
 Serveis
 Titulars
 Serveis
 Enquestes
 Fòrums
 Llista de carrers
 El temps
 Loteries i travessa
 Hemeroteca
 Guia de Girona
 Televisió
 Economia
 Agenda de  Girona
 Agenda
 Cartellera
 Canals
 Borsa
 Futbol
 Tecnologia
 Galeria
 Imatges
 Documents
 Suplements
Arxiu PDF - MascotesMascotes
Arxiu PDF - DominicalDominical
Arxiu PDF - MotorMotor
 Blogs
 Emili Casademont
 Quim Curbet
 Josep Maria
  Terricabres
 Narcís Sastre
 Martí Peraferrer
 Joan Vila
 Especials
Arxiu PDF - Golf 2007Golf 2007
 Anuncis   classificats
 Tauler d'anuncis
 Conegui'ns
  Conegui'ns
  Localització

 PERE Reixach
Sorolls, maleïts sorolls
 SERVEIS
  
  Imprimir aquesta notícia Imprimir aquesta notícia
  Contacte amb nosaltresContactar
 Anterior Tornar Següent 

ALa divina comèdia, Dant relata que el soroll era un invent del dimoni i que alguns condemnats a l´infern eren sotmesos a la tortura d´un soroll sense fi com a càstig de les seves culpes. Nosaltres també estem dins l´infern de les nostres ciutats i viles, torturats per la contaminació acústica, que com a nou genet de l´Apocalipsi mina la nostra salut de manera imperceptible, però metòdica i constant fins a situacions irreversibles. Des de la pèrdua progressiva d´audició fins a alteracions de la pressió arterial, del ritme cardíac i dels nivells de segregació endocrina, insomni, cefalees cròniques i reducció de la capacitat sexual. Així mateix, el soroll augmenta en un 20% la possibilitat de patir infarts i incideix sobre els estats d´estrès i irritabilitat, que afecten negativament la capacitat de concentració i aprenentatge, la productivitat, la sinistralitat laboral i els accidents de trànsit.
Aquestes són les conclusions del treball sobre La contaminació acústica a les nostres ciutats de Benjamin Garcia i Francisco Garrido, publicat a la col·lecció d´ estudis socials de La Caixa. Val la pena llegir-lo i prendre´n consciència perquè estem molt sensibilitzats per la contaminació de l´aire i de l´aigua, però no veiem les greus conseqüències per a la salut que ens provoquen els endimoniats sorolls, veritable plaga del nostre segle.
Els 40 decibels són propis d´un ambient de calma i admissibles per mantenir el son. Per damunt d´aquests decibels, entrem en una degradació de la convivència, més agressiva com més decibels sorollosos pertorben la nostra necessària tranquil·litat.
En quasi totes les Ordenances Municipals, hi ha capítols amb instruccions sobre com combinar el mínim soroll imprescindible per cada activitat, amb el necessari descans dels veïns. Siguem bel·ligerants a l´hora de defensar la salut dels ciutadans i denunciem davant la corresponent Policia Local els incompliments continuats de les normatives sobre sorolls. Siguem també exigents i demanem als nostres policies municipals el mateix rigor i diligència amb les transgressions de la normativa sobre sorolls que l´utilitzat quan es tracte d´infraccions de les normes de circulació.
Demanem també als nous equips de govern democràtic, sorgits de la darrera contesa electoral, que s´impliquin amb programes de xoc, per impedir que l´imperi del soroll arruïni la nostra convivència i la nostra salut.

preixach@uoc.edu
PERE REIXACH

   
Adaptat a la Llei de Protecció de Dades per
Diari de Girona
Logo Girona Logo EPI: Editorial Prensa Ibérica

Diari de Girona és un Producte de Editorial Prensa Ibérica.
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat d´autorització expressa de Diari de Girona. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat Intel·lectual.


Altres publicacions del grup Editorial Prensa Ibérica:
Diario de Ibiza - Diario de Mallorca - Empordà - Faro de Vigo - Información - La Nueva España - La Opinión A Coruña - La Opinión de Granada - La Opinión de Málaga - La Opinión de Murcia - La Opinión de Tenerife - La Opinión de Zamora - La Provincia - Levante-EMV - El Boletín - Mallorca Zeitung - Regió 7 - Súper Deporte - The Adelaide Review


 Recerques Canal
Cotxe de l'any
Triat el cotxe que, al teu judici, mereix ser considerat com el "Cotxe de l'Any" a Espanya, pot tenir premi!
 Canal
Canal futbol

Informació actualitzada minut a minut sobre els resultats dels partits de la jornada
 Canal
Borsa i Mercats

Tot sobre l'economia, últimes notícies dels mercats nacionals i les borses internacionals

Fes-nos la seva pàgina d'inici Afegeixi'ns als seus favorits!
Enviï els seus suggeriments Servei d'enviament de cartes al director
Recomani l´edició digital