Diari de Girona Portada
en
PDF
  OPINIO DIJOUS, 28 DE JULIOL DE 2005 Edició digital n. 2041
 Seccions
  Portada
  Girona
  Comarques
  Opinió
  Economia
  Catalunya
  Espanya Internacional
  Esports
  Cultura
  Fets i Gent
  Comunicació
  Actual
  Humor
 Serveis
 Titulars
 Serveis
 Enquestes
 Fòrums
 Llista de carrers
 El temps
 Loteries i quiniela
 Hemeroteca
 Guia de Girona
 Televisió
 Economia
 Agenda i Cartellera
 Borsa
 Galeria
 Imatges
 Documents
 Suplements
Arxiu PDF - DominicalDominical
Arxiu PDF - MotorMotor
 Especials
Arxiu PDF - TurismeTurisme
 Anuncis   classificats



 




 Àngel de Vega
És un luxe el silenci?
 SERVEIS
  
  Imprimir aquesta notícia Imprimir aquesta notícia
  Contacte amb nosaltresContactar
 Anterior Tornar Següent 

A l´hivern, als pobles petits de la costa de l´Empordà, en tenim per donar i vendre, de silenci. Tothom treballa, estudia o s´està a casa fent el que vol amb les finestres ben tancades. L´hivern és més democràtic. Llavors ningú t´obliga a sentir el que diu, el que fa, la cadena de televisió que està veient o la música que escolta. Tot és ordre i civisme, encara que sigui d´una manera involuntària i inconscient, forçada per la temperatura exterior, per la meteorologia.
Però quan arriba l´estiu, i per ser més exactes la dictadura acústica del juliol i de l´agost, el silenci (i la pau, calma i tranquil·litat que pressuposa), se´n va en orris. Llavors, els amants del silenci, aquelles persones rares, excèntriques i estrafolàries a qui no ens agraden els crits, els lladrucs dels gossos, les botzinades dels cotxes, el soroll dels tubs d´escapament de les motos i haver d´escoltar la música i les converses dels altres a tota hora del dia i de la nit, s´han de carregar de paciència i esperar que arribi el mes de setembre.
Ens hem deixat entabanar pel concepte (completament erroni) segons el qual la vida és soroll i que per tant el silenci és un sinònim de mort. Identifiquem la manca de xivarri amb la pau dels cementiris. Per sentir-nos vius ens cal estar envoltats constantment de fressa, de crits, de converses, de rialles o de música que no ens ve de gust escoltar. El silenci s´ha tornat incòmode, nociu, perillós, perquè és una cosa que ens permet pensar. I ja se sap que això, fer servir el cap per alguna cosa més que per pentinar cabells, sempre ha estat arriscat.
La manca de soroll ens permet, a més, intentar d´altres aventures tan arriscades com ara pensar, com per exemple llegir, estudiar o fins i tot escriure. Si pensar, reflexionar, ser crític i arribar a conclusions de collita pròpia sobre qualsevol tema ja és una cosa essencialment nociva, passada de moda i reservada gairebé exclusivament a personatges excèntrics, què podem dir sobre estudiar, llegir o escriure? Tal com van les coses a les societats occidentals ben aviat tot això passarà a estar considerat com a delicte.
Pensar, reflexionar, ser crític i tenir idees pròpies (res de repetir consignes i eslògans com si fóssim lloros ensinistrats) sempre ha estat considerat com una conducta temerària. ¿Ha interessat mai a ningú al llarg de la història que fóssim capaços de pensar per nosaltres mateixos? No, de cap manera, perquè llavors és quan es comencen a posar en dubte les versions oficials, els discursos presidencials, les informacions dels serveis secrets i les excuses de mal pagador (de petroli) per bombardejar i envair països. Les mentides de destrucció massiva es detecten més fàcilment si estem acostumats a pensar. Els grans mentiders que governen aquest petit planeta sempre preferiran que mirem programes de televisió que anul·len progressiva i irreversiblement la nostra capacitat neuronal. Per aquest motiu és tan perillós el silenci. No és pas que sigui «dolent» per ell mateix, sinó més aviat pel «mal» que pot provocar: llegir, estudiar, escriure, pensar, reflexionar, ser crític.
Sortosament, però, aquesta mena de conductes de risc tenen un període anyal de «baixa intensitat» que coincideix amb el xivarri estival dels mesos de juliol i d´agost (les grans vacances d´estiu). Entre les setmanes de lleure, les vacances escolars, els grans moviments de masses de les ciutats envers la costa i la muntanya, les festes i el xivarri que tot plegat provoca, qui té un moment per aturar-se a pensar? Per dir-ho d´una altra manera, durant aquest temps de l´any és com si fins i tot els nostres cervells fessin vacances (cosa que d´altra banda agradaria que practiquéssim tot l´any a més gent de la que ens imaginem).
El silenci, doncs, és un «mal» (l´autèntic «eix del mal» és el silenci i les seves terribles conseqüències: pensar, ser crític, no deixar-se ensarronar) que cal evitar a qualsevol preu. Cal que parlem per telèfon constantment, fins i tot per dir ximpleries tan importants com ara que estem passant per davant de tal lloc. Cal que els cinemes, bars musicals i les discoteques siguin autèntics vivers de futurs sords. Que escoltem músiques que no volem escoltar en supermercats, grans superfícies, restaurants, estacions, aeroports, trens, avions, metros, autobusos, taxis i autocars. I com més forta estigui aquesta mena de «música», millor. Qualsevol cosa és preferible al sempre perillós i incòmode silenci.
Un ambient públic silenciós propicia les converses privades, en veu baixa, o les desaparegudes tertúlies (una cosa increïble que feien els nostres avis: conversar). I això no es pot permetre de cap manera. S´ha de mantenir un nivell alt de contaminació acústica precisament per afavorir que la gent parli a crits i tothom sàpiga què dius. Només els espies o els agents secrets poden parlar fluixet, gairebé amb un murmuri o a cau d´orella. La resta hem de cridar com micos per fer-nos entendre a més de dos metres de distància.
És un luxe el silenci? A l´estiu i a la costa, definitivament sí. Només aquells que poden viure en xalets apartats del centre de les poblacions o tancats en apartaments dotats d´aire condicionat se´l poden permetre. La resta de mortals, només a l´hivern. Però la qüestió finalment podria ser aquesta: fins quan serà legal a les societats occidentals gaudir del silenci, d´aquest «perill» que ens permet pensar, reflexionar, ser crítics i en definitiva més lliures?
ANGEL DE VEGA

   


Logo Girona Diari de Girona

Diari de Girona és un Producte de Editorial Prensa Ibérica.
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat d´autorització expressa de Diari de Girona

Logo EPI: Editorial Prensa Ibérica
 Recerques


Recomani l´edició digital
Enviï els seus suggeriments
Servei d'enviament de cartes al director
Afegeixi'ns als seus favorits!