Diari de Girona Portada
en
PDF
  OPINIO DIVENDRES, 18 DE MAIG DE 2007 Edició digital n. 2694
 Seccions
  Portada
  Girona
  Comarques
  Opinió
  Economia
  Catalunya
  Espanya Internacional
  Esports
  Cultura
  Fets i Gent
  Comunicació
  Actual
  Humor
 Serveis
 Titulars
 Serveis
 Enquestes
 Fòrums
 Llista de carrers
 El temps
 Loteries i travessa
 Hemeroteca
 Guia de Girona
 Televisió
 Economia
 Agenda de  Girona
 Agenda
 Cartellera
 Canals
 Borsa
 Futbol
 Tecnologia
 Galeria
 Imatges
 Documents
 Suplements
Arxiu PDF - ACCENTSACCENTS
Arxiu PDF - DominicalDominical
Arxiu PDF - MotorMotor
 Blogs
 Emili Casademont
 Quim Curbet
 Josep Maria
  Terricabres
 Narcís Sastre
 Martí Peraferrer
 Joan Vila
 Especials
Arxiu PDF - PRES. CANDIDATURESPRES. CANDIDAT...
Arxiu PDF - TEMPS DE FLORSTEMPS DE FLORS
 Anuncis   classificats
 Tauler d'anuncis
 Conegui'ns
  Conegui'ns
  Localització
Diari de Girona
 JORDI Vilamitjana i Pujol
Invitació al silenci
 SERVEIS
  
  Imprimir aquesta notícia Imprimir aquesta notícia
  Contacte amb nosaltresContactar
 Anterior Tornar Següent 

«Ah! Si almenys, en lloc d´aquesta meva solitud empestada de presències, pogués assaborir la veritable solitud, el silenci i la tremolor d´un arbre!» (Albert Camus, Calígula).

E ls antics -que tot just eren actuals fa dos dies, però que ja són antics a causa de la voràgine fabulosa dels temps moderns- distingien perfectament els diferents sons i sorolls amb què la natura els obsequiava, els endolcia, els molestava o els atemoria. I la prova la tenim en el diccionari, riquíssim en matisos i explicacions. Un soroll és genèricament un so inharmoniós; la fressa és un soroll continuat; la remor és un soroll confús; l´estridor és un soroll estrident; l´estrèpit és un soroll molt fort; la bonior és el soroll de la multitud. El trànsit eixorda; les coses pesants mogudes de lloc fan enrenou. Les colles esvalotades mouen rebombori, xivarri i bullícia. El terrabastall és el sorollàs d´una cosa grossa que cau. L´esvalot i la cridòria són brogits eixordadors.
En els sorolls petits de cada dia hi ha una part de la vida entranyable, de la vida real: el xiuxiueig d´una conversa en veu baixa, el trepig d´uns peus que s´allunyen, el remugueig de dues persones enutjades, el petament de dents d´algú que té molta febre, el murmuri de les beates sortint de missa, els borborigmes dels gasos als budells de qui menja massa de pressa, l´espetec d´una petita explosió al tub d´eixida d´una moto, el sanglotar d´un líquid que es mou i bat les parets del recipient quan el traginen... Tal vegada sigui la cantimplora l´emblema de la riquesa de matisos que els sons i sorolls ens ofereixen perquè explica en el seu nom tota l´excellència dels sorolls petits: la cantimplora és un recipient que «canta i plora».
Estem envoltats de tota mena de fresses que tenen nom. Sense oli ni greix, els panys carrisquegen, les portes grinyolen, les corrioles garranyiguen i les rodes dels carros xerriquen. El parquet cruix i els empostissats carinen. Una vianda que es fregeix lentament al foc xauxineja. Al foc petit, el suc xupxupeja, i al foc gran, s´agita i clapoteja. Quan l´aigua bull, borbolleja. El foc xiuxiua i la llenya de la llar crepita quan espetega suaument.
La natura obsequia els qui la volen sentir -els qui la saben escoltar- amb tota mena de sons i de sorolls meravellosos. La borinor, per exemple, que és el soroll sord i llunyà que precedeix una tempestat. La bufor, que és precursora de la pedregada. La grunya, que és el soroll dels trons llunyans. O l´esclafit, el retruny i el retrò que són les cartes de presentació natural del tro. Amb el tro a quatre passes, sol començar llavors el meravellós tamborinar de la pluja sobre els vidres. Encalmada la tempesta, mentre camins i cases s´eixuguen, arriba a les oïdes el mormoleig suau i fecund del rierol que corre entre còdols i palets.
El vent és, en la natura, l´artista principal en la indústria dels sons i sorolls. Qui no s´ha emocionat quan ha sentit el sospirar dolç de l´oreig a la fageda, el mormol de les fulles mogudes per l´oratge, el rondineig de l´aire entre les branques a l´hora de la marinada? Qui no ha empetitit el cor en sentir els ruflets del vent, el seu bufegar poderós, el seu brum intens i sord?El vent i la mar, quan s´alien, congrien les meves belles pors: la roncor del mar agitat, el barbullir del mar encrespat, els brams, bramuls i bruels del vent tempestuós de la mar avalotada...
Tanmateix, tota la riquesa de sons i sorolls que envolten l´home occidental han perdut al segle XXI tot el sentit. L´home ja no sent; l´home ja no escolta. Ni el silenci ni el soroll tenen ja sentit. Hi ha una remor constant a les ciutats d´homes aliens i alienats amunt i avall, un brogit permanent de caixes de cabals que s´obren i que es tanquen, un deambular d´ànimes sense sentit. I és que ni el soroll de la natura, ni el de les fàbriques, ni el de l´incessant consum dels recursos naturals, ni el de la combustió del petroli han fet ensordir tant la humanitat, com l´absència de silenci interior. Allò que torna sords els homes i dones del segle XXI és la incapacitat per callar, per escoltar, per distingir sorolls, per escoltar-se ells mateixos.
«L´espai i el silenci pesen junts sobre el cor», escrigué Camus a El mar, encara més a prop. Els set savis de Grècia van fer posar al frontispici del temple de Delfos un pensament que és l´origen de la saviesa filosòfica d´occident: «Coneix-te a tu mateix». Diu una pregària de la Congregació de Jesús: «Necessito deixar fora el soroll, sobretot aquell soroll que separa, interromp, aïlla. Necessito el silenci per ser una mica més lliure». Sense silenci, no hi ha pensament. Sense pensament, no hi ha humanitat. Sense humanitat, no res no té sentit. Ni la llibertat de què galleja mig món.

   
Adaptat a la Llei de Protecció de Dades per
Diari de Girona
Logo Girona Logo EPI: Editorial Prensa Ibérica

Diari de Girona és un Producte de Editorial Prensa Ibérica.
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat d´autorització expressa de Diari de Girona. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat Intel·lectual.


Altres publicacions del grup Editorial Prensa Ibérica:
Diario de Ibiza - Diario de Mallorca - Empordà - Faro de Vigo - Información - La Nueva España - La Opinión A Coruña - La Opinión de Granada - La Opinión de Málaga - La Opinión de Murcia - La Opinión de Tenerife - La Opinión de Zamora - La Provincia - Levante-EMV - El Boletín - Mallorca Zeitung - Regió 7 - Súper Deporte - The Adelaide Review


 Recerques


 Canal
Cotxe de l'any

Triat el cotxe que, al teu judici, mereix ser considerat com el "Cotxe de l'Any" a Espanya, pot tenir premi!
 Canal
Canal futbol

Informació actualitzada minut a minut sobre els resultats dels partits de la jornada
 Canal
Borsa i Mercats

Tot sobre l'economia, últimes notícies dels mercats nacionals i les borses internacionals

Fes-nos la seva pàgina d'inici Afegeixi'ns als seus favorits!
Enviï els seus suggeriments Servei d'enviament de cartes al director
Recomani l´edició digital