Opinió
[Enviar l'article per e-mail] [Anterior] [Següent]

DES DEL MOLÍ

CIUTAT SOROLLOSA

Maria de la Pau Janer

F a anys vam sentir a parlar de la contaminació atmosfèrica. Hem tengut prou temps per aprendre què significa. Hem tengut també l'oportunitat d'experimentar-la. No fa tant que va començar a estendre's el concepte de contaminació acústica. Aquesta és tota una altra història, que també hem tengut nombroses ocasions de comprovar. Segons diversos estudis, aquest tipus de contaminació crea insomni, fatiga i estrès. És a dir, que perjudica seriosament la nostra salut.
Barcelona està considerada una de les ciutats més sorolloses del món. Les denúncies s'acumulen a l'Ajuntament. La majoria d'edificis es construeixen sense que tenguin un aïllament acústic correcte. Les normes bàsiques per a l'edificació només es compleixen en un de cada cinc casos. Així, doncs, vivim submergits en onades contínues de sorolls, que ens envaeixen la vida.
En silenci es pensa millor. Les idees flueixen amb un ritme distint. És grat -i fins i tot necessari- aprendre a escoltar el silenci. Aquella callada quietud del món que posa les coses al seu lloc, i que deixa espais al pensament. Amb espais i temps de silenci, és obvi que es viu millor. La qualitat de vida també millora, quan tot queda en una mudesa absoluta.
Hi ha persones que arriben a acostumar-se a viure enmig d'un caos de sorolls constants. No enyoren la calma de poder gaudir els enrenous minúsculs que poblen el silenci: aquell full de paper que ens cau a terra, els dits a l'ordinador, els ocells que habiten l'espai. A vegades, estan tan adaptats a l'enrenou que fins i tot necessiten crear-lo, com si hi cercassin una falsa companyia. Quantes persones no arriben a casa i encenen immediatament la televisió, només perquè algunes veus estranyes, que ni tan sols no escolten, els facin companyia? Temen el silenci, com si fos una amenaça, quan és un magnífic regal.
Botons