Diàleg

Volem campanes catalanes, ja!

Bernat Dedéu / Filòsof / i músic

Oblidin l'empadronament de Vic, el cementiri d'Ascó, el canvi climàtic barceloní, i facin el favor de parar esment a una notícia veritablement clau per al país. Anunciem-ho, sense sordina; el so de les campanes de les esglésies ja és legal! El govern de la Generalitat les ha declarades patrimoni cultural immaterial sonor, amb la qual cosa quedaran excloses de les condicions de protecció acústica a què s'han d'ajustar altres temples. Estem d'enhorabona, ciutadans feligresos! Aviat quedaran ben lluny aquells temps en què qualsevol urbanita descregut podia queixar-se del gong que servia a l'altíssim per indicar-nos l'inexorable pas del temps, a risc d'alterar una somnolència que -com qualsevol afer humà- és merament contingent i sotmesa als designis divins.

El govern obra santament, seguint el consell de l'omnipotent Unesco, que ha declarat patrimoni immaterial altres sonoritats excelses com ara les expressions orals dels pigmeus aka o el silbo gomero (el llenguatge xiulat dels pagesos canaris) i músiques en clar perill d'extinció com el tango. Catalunya patia, fins ara, un enorme greuge comparatiu internacional pel que fa a la immaterialitat cultural sonora. Primer legalitzàrem la Patum de Berga i ara li ha tocat la gràcia a les nostres delicioses campanes. I pensar que encara hi ha insensibles que gosen opinar que el so de les campanes eclesials, bo i immaterial, té conseqüències físiques pernicioses per al timpà dels humans, tal que sovint t'arriba a tocar els collons de l'ànima amb nocturnitat i d'una manera totalment científica! Colla de materialistes! I que ningú no pretengui comparar l'extraordinari so dels campanars catalans amb aquella fressa sòrdida que fan els moros a les mesquites, micròfon en mà i proferint contrasentits, i que a sobre s'assembla al flamencu espanyol! Quin poc respecte immaterial a la cultura catalana immaterial!

Prego a les autoritats que celebrin la bona nova amb un concert per a campanes (ordit per un compositor català, només faltaria!) i que s'interpreti arreu del país. Que ho sàpiga tothom; després de la campana de Gauss, la campana més famosa serà la campana catalana. Volem campanes catalanes, ja!

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 19. Dilluns, 1 de febrer del 2010

Paraules clau: Campanes, Volem, Immaterial

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dilluns, 1 de febrer del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Febrer

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
  • A+